Súlyos áremelést is tartalmaz a kormány dilettáns tarifareformja: a fővárosiak mellett a megyehatáron át ingázóknak is dupla bérletet kell venniük

Az egyik vármegyéből a szomszédos vármegyébe rendszeresen utazókat teljesen figyelmen kívül hagyja a napokban Lázár János vasútrombolási miniszter által diadalittasan bejelentett új díjszabás. Az eddigi, a közigazgatási határoktól független távolságalapú bérletek megszüntetésével ők csak a két vármegyebérletnek megfelelő dupla árú országbérletet választhatják. Például Abonyból Szolnokra mintegy másfélszeresébe, Turáról Hatvanba kétszeresébe, Soltról Dunaföldvárra háromszorosába kerül a havibérlet márciustól.

A példák sora a végtelenségig folytatható, és minden olyan utas érintett, aki 25 kilométeren belül rendszeresen utazik megyehatárt átlépve. Az alábbi bérletek március 1-jével megszűnnek, a továbbiakban a jelzett utazásokra csak a drágább egyszeri jegyek, vagy a 18900 forintba kerülő országbérlet használható:

5️⃣ km 5940 Ft helyett 18900 Ft (+218%)

1️⃣0️⃣ km 9580 Ft helyett 18900 Ft (+97%)

1️⃣5️⃣ km 11900 Ft helyett 18900 Ft (+58%)

2️⃣0️⃣ km 14200 Ft helyett 18900 Ft (+33%)

2️⃣5️⃣ km 17800 Ft helyett 18900 Ft (+6%)

A közlekedési szakma alapjaihoz való hozzá nem értésről és az utasok felé való érzéketlenségről tanúskodik Lázár János miniszter és az ÉKM szakmai stábja részéről, hogy vidéki ingázók sokaságára két-háromszoros áremelést kényszerítenek. Jóllehet, a díjszabás átalakítása átlagosan jelentős árcsökkenést eredményez az utasoknak, ilyen mértékű egyedi drágulást a Közlekedő Tömeg Egyesület elfogadhatatlannak tart.

Az 5 kilométeres bérlet megszüntetésével és a Budapest-bérlet kilátásba helyezett felrúgásával okozott hasonló áremelés az elmúlt év botrányaival együtt a közlekedésirányítás teljes alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot. Feltétlen igény volna a tömegközlekedés díjszabásának egységesítésére, használatarányos, szociálisan érzékeny, egyben a közlekedési vállalatoknak észszerű saját jogú bevételt biztosító átalakítására, de a már bejelentett reform szakmaiatlansága okán erre jelenleg semmilyen esélyt nem látunk.

Követőinket arra biztatjuk, országgyűlési és önkormányzati képviselőjük, polgármesterük felé jelezzék tiltakozásukat az elfogadhatatlan áremelések ellen.