Menetrendi egyeztetés 2020 – nyilvánosságra hozzuk a 2020/2021-es vasúti menetrend tervezetét

Magyarországon sok évtizedes hagyomány, hogy a következő évi vasúti menetrend tervezése zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kihagyásával történik. Az érthetetlen titkolózás eredménye, hogy míg Európa legtöbb vasúttársasága ősz végére már a következő évi jegyek nagy részét eladja, a szánalmas belharcok miatt a MÁV-Start és a GYSEV szégyen-szemre még november végén sem tudja megmondani, hogy miként fognak járni a vonatok a következő évben. Ez a hozzáállás nem csak a demokrácia alapelveivel ellentétes, hanem a józan ésszel is: az utolsó pillanatig lebegtetett döntésekkel a vasút utasokat veszít, megítélése romlik, és sok-sok adófizető ember élete nehezedik meg, amikor nem tudják, hogy néhány hét múlva hogyan fognak tudni utazni. Bár az aktuális minisztérium gyakran hivatkozik a menetrend tervezésekor anyagi szempontokra, a valóság az, hogy a közösségi közlekedés évi pár százalékos variálásának a rendszer összköltségére minimális hatása van, így végképp érthetetlen a futott kilométereken körömszakadtáig menő harc, valamint a közvéleménytől való rettegés.

Fenti helyzetet a Közlekedő Tömeg Egyesület és a Magyar Közlekedési Klub sok évnyi kínlódás után megunta. A napokban több vasutas Facebook-csoportban megjelent egy nem hivatalos, de a valós szándékokat tükröző menetrendtervezet. Úgy gondoljuk, tartozunk az érintett utasoknak annyival, hogy ezt a tervezetet nyilvánosságra hozzuk, ha már azok, akiknek a dolga lenne, ezt nem teszik meg. Természetesen tudjuk, hogy ez az anyag nem tekinthető még véglegesnek, hiszen az említett titkos belharcok még csak most kezdőnek. Épp ezért fontos éreztetni az illetékes szervezetekkel, hogy figyelünk rájuk, a magyar társadalmat érdekli a kérdés, részt akar venni a folyamatban.

Az alábbiakban vonalanként pdf-ben letölthető az egyes vasútvonalakra tervezett menetrend. A nyilvánosságra hozatal mellett célunk, hogy meghallgassuk a véleményeteket a kérdésben, ezért arra bátorítunk titeket, hogy az alábbi űrlap kitöltésével mondjátok el a véleményeteket a tervezettel kapcsolatban. A beérkezett észrevételeket feldolgozzuk, és az általatok jelzett főbb problémákról a későbbiekben külön összesítést készítünk, illetve természetesen továbbítjuk a MÁV-Startnak, a KTI-nek és az ITM-nek is. A következő napokban mi is feldolgozzuk a tervezetet, és az egyes vonalak menetrendje mellett rövid értékelésünket is elolvashatjátok majd.

És hogy miként csinálják a társadalmi egyeztetést fejlettebb közlekedési rendszerekben? Például így: www.fahrplandialog.de

Mondd el a véleményed!

Tervezetek

[table id=2 /]

[table id=5 /]