Most Te is tehetsz a jobb vasúti menetrendért! – Budapest környéki elővárosi közlekedés

Július 15-éig várja a közlekedésért felelős minisztérium a lakosság észrevételeit a jövő évi vasúti menetrendhez. Álláspontunk szerint számos fejlesztés várat magára, mely a tervezet szerint jövőre sem valósul meg, ezért minden követőnket arra biztatjuk, jelezze észrevételeit, így ösztönözve a döntéshozókat egy jobb menetrend bevezetésére. Jelen írásunkban a Budapest környéki vasútvonalakat tekintjük át. 

Többségében a Budapest környéki vonalak jelenlegi menetrendjét megfelelőnek ítéljük, jellemzően csak kisebb korrekciókat tartunk kívánatosnak a változó utazási igényekhez való igazodás érdekében, elsősorban az esti órák és a hétvégi napok járatsűrűsége tekintetében. Azonban a pusztaszabolcsi és a hatvani vonalon az elmúlt években elkészült teljes körű felújítás és kapacitásbővítés adta lehetőségeket kihasználva elengedhetetlennek tartjuk a menetrend átfogó fejlesztését, a kínálat bővítését, a projektek indokául szolgáló célok megvalósítása érdekében. A nem jelzett vonalakon nem tartunk szükségesnek változtatást. 

Budapest–Veresegyház–Vác vonal

A jövő évi tervezet munkanapokon este egy további G71-es (gyorsított személy-) vonatot tartalmaz, ezzel ~20 óráig óránként két vonat indul majd Vác felé. A változtatással egyetértünk, de ennél nagyobb lépést tartunk szükségesnek, további két G71-es vonat indításával, ~22 óráig óránként két vonattal. 

Budapest–Hatvan(–Gyöngyös) vonal

A hatvani vasútvonal 2020-ban elkészült felújításának hiányosságairól korábban már többször részletesen írtunk (link a poszt végén). A pénzügyi megszorításokkal terhelt, csökkentett műszaki tartalommal megvalósult projekt előtt a közlekedésért felelős minisztérium részéről számos ígéret hangzott el a leendő fejlesztésekről. Ezek egy része a megépült csonka infrastruktúrán objektív okokból nem megvalósítható. Azonban olyan menetrendi elemek bevezetése is várat magára, melyek a vonal mai formájában is működőképesek. Ilyen Gyöngyös közvetlen bekapcsolása a budapesti elővárosi vasúthálózatba. Ez a Budapest–Hatvan zónázó vonatok (Z80) Gyöngyösig való meghosszabbítását, és a hét minden napján óránként való indítását jelenti, ami egyesületünk szerint mielőbb megvalósítandó. Ezáltal a Gödöllő és Hatvan közötti térség vasúti kiszolgálása a sűrűbb közlekedés folytán lényegesen javul. Gyöngyös és Budapest között pedig a csúcsidőben jelentős közúti torlódásokkal hátráltatott buszokkal versenyképes menetidejű alternatív utazási lehetőség nyílik meg. 

Budapest–Újszász–Szolnok vonal

Évek óta visszatérően elégedetlenséget okoz az utasok körében, hogy karácsony és újév között az év más napjaihoz képest ritkábban, a nap nagy részében 30 helyett 60 percenként közlekedik az S60-as személyvonat, és nem indul el több G60-as járat sem. A hasonló vonalak között egyedülálló, indokolatlan korlátozások megszüntetését, az év többi napjaval azonos menetrend alkalmazását tartjuk szükségesnek. Emellett javasoljuk, hogy az S60-as vonatok hétvégén is félóránként közlekedjenek.

Budapest–Cegléd–Szolnok vonal

Az ország legforgalmasabb vasúti vonalszakaszán a kereslet évek óta tartó növekedése, és az utasok részéről világosan tapasztalható igény indokolttá teszi az S50-es személyvonatok munkanap esti 30 perces követését, legalább 22 óráig. Továbbá a többi nagy forgalmú elővárosi vonalhoz hasonlóan hétvégén egész nap szintén indokoltnak látjuk a 30 perces követést. 

Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonal

A jövő évi menetrend-tervezet szöveges leírása bátortalan és megkérdőjelezhető hasznosságú fejlesztésekről szól munkanapokon néhány plusz vonattal, a közölt menetrendi adatok pedig hibásak, nem értelmezhetők. Elképzeléseinket a vonal menetrendjéről 2020 augusztusában tettük közzé (link a poszt végén), álláspontunk azóta változatlan, ennél nagyobb léptékű fejlesztés szükséges a vonalszakasz 170 milliárdos felújítási projektje céljainak elérése érdekében. A hét minden napján az alábbi vonatokat kell indítani:

  • Budapest–Százhalombatta személyvonat (S40) félóránként,
  • Százhalombattán túli szakaszon zónázó vonat (Z40) érdi megállással, óránként,
  • Budapest–Dunaújváros között gyorsított vonat (G42) Érd alsó/felső, Százhalombatta, Pusztaszabolcs, Adony megállásokkal, óránként.

Budapest–Esztergom vonal

Célszerűnek látjuk a jelenleg az indokoltnál összetettebb menetrendi struktúra egyszerűsítését, a hétféle útvonal és megállási rend csökkentését. Szükségesnek tartjuk a Z72 és a G72 járatok egységesítését, a csak az egyik, illetve a másik által kiszolgált megállókban minden vonat megállásával. Így az érintett megállókból munkanapon 60 helyett 30 percenként indulna vonat, helyben jelentősen javítva a szolgáltatást. A plusz két megállás a tapasztalatok szerint beépíthető a menetrendbe a tartalékidő terhére, mely így is elégséges maradna, a menetidő nem nőne. Szintén gond nélkül megvalósítható minden S76-os vonat megállítása Óbudán, hiszen jelenleg a megálló és meg nem álló vonatok azonos menetidővel közlekednek.

Kérünk, hogy a fenti szempontok mentén írd meg saját észrevételeidet a minisztériumnak július 15-éig az alábbi honlapon:

Ha jó a szolgáltatás, többen választják az autózás helyett a vasutat, hozzájárulva a településeinket tönkretevő levegőszennyezés, zaj, dugók és közúti balesetek visszaszorulásához. Segíts Te is elérni közös célunkat! 

Korábbi írásunk a Budapest–Pusztaszabolcs és a Budapest–Hatvan vasútvonalak javasolt szolgáltatásával: