“Most a vidék jön!” – Újabb vasútbezárási tervvel csípték fülön Lázárékat, de közben még a tavalyi bezárási hullám jogellenességére utaló dokumentumokat is titkolják

A mai nap az iho.hu nyilvánosságra hozott egy levelet, melynek tanúsága szerint újabb vasútvonalakat tervez bezárni az Építési és Közlekedési Minisztérium, mi több, a miniszternek személyesen is szívügye a vasútbezárás. Noha a Lázár-minisztérium tagadja a levél valódiságát, visszaemlékezhetünk: tavaly 11 nappal az akkori mellékvonal-bezárások előtt a tárca még simán letagadta a vasútbezárások tényét, most sincs tehát semmi okunk hinni nekik.

A tervezetből már egyértelműen kiderül, hogy a vasútvonal-bezárások oka az ott közlekedő dízeljárművek katasztrofális műszaki állapota, melyre civil szervezetek lassan egy évtizede próbálják felhívni a döntéshozók figyelmét. Lázár János alkalmatlanságát mutatja, hogy miközben a teljes mellékvonali járműprobléma megoldható lenne 20 milliárd forint nagyságrendű forrásból (használt, de a csehszlovák technológiához képest korszerű motorvonatok vásárlásával vagy magánszolgáltatók bevonásával), addig a miniszter inkább az irányítása alatt álló cégek felsővezetőinek és felügyelőbizottsági tagjainak esetenként 600%-os illetményemelésében lát a vasút akut problémáira megoldást. Valamint abban, hogy tucatjával zárja be az ország leszakadó, elnéptelenedő térségeiben található vasútvonalakat, vidéki emberek százezreit megfosztva a minőségi közösségi közlekedés lehetőségétől vagy a vidék népességmegtartó erejének reményétől.

Miközben a minisztériumban újabb vasútvonal-bezárásokat készítenek elő, rezegnek a szekrényekben a csontvázak, ugyanis a tavalyi bezárási hullám is szabálytalanul, a magyar személyszállítási törvény és az európai uniós közszolgáltatási rendelet megszegésével történt. A napokban a Közlekedő Tömeg Egyesület által indított eljárás során a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kötelezte a Volánbuszt: adják ki a bezárt vasútvonalakon közlekedő vonatpótló buszok üzemeltetési szerződéseit, ám ennek a NAIH fehívására sem tettek eleget, ezért a Hatóság honlapjának szégyenfalára kerültek, illetve ha a Közlekedő Tömeg ez alapján pert indít, a bíróságon is találhatja magát a Lázár miniszter által busásan kitömött felügyelőbizottsággal rendelkező buszos társaság.

A szaktárca titkolja továbbá azokat a hatástanulmányokat is, melyek (ha egyáltalán készültek) igazolnák: a tavalyi vasútbezárások sem az utasoknak nyújtott szolgáltatás színvonalában, sem környezeti hatásukat tekintve nem okoznak kárt; ezek elkészítése jelen esetben törvényi kötelesség. Egyesületünk az ügyben további jogi lépéseket tesz, illetve a fejleményekről tájékoztatja az Európai Bizottságot, akik korábbi bejelentésünk alapján már vizsgálatot indítottak az ügyben az uniós versenyszabályok megszegése miatt.