Megszűnő nemzetközi és közvetlen vonatokat hoz a jövő évi menetrend Kelet-Magyarországon – szólalj fel ellene te is a menetrendi egyeztetésen!

Jövő péntekig véleményezhető a jövő évi vasúti menetrend. Egyesületünk üdvözli, hogy a megrendelő minisztérium immár másodjára is társadalmi egyeztetésre bocsátja a menetrendtervezetet. A közreadott tervezet noha nem változtat az országos menetrendi struktúrán, Magyarország keleti, határ menti térségeiben több helyen súlyos kínálatcsökkentést, megszűnő vonatokat tartalmaz.

???? Mátészalka környékén jelentős változások történnek: megszűnnek a Fehérgyarmat-Debrecen közvetlen vonatok, ezután külön Mátészalka-Debrecen és Vásárosnamény-Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok közlekednek. Ennek következtében 16 perccel csökken a Fehérgyarmat-Debrecen közti eljutási idő, azonban egy reggeli Mátészalka-Debrecen és egy esti Mátészalka-Tiborszállás viszonylatú vonat is megszűnik. Fehérgyarmatra kevesebb vonat közlekedik majd, és megszűnik a vasárnap délutáni Hétmérföldes sebesvonat, így vasárnap délután a főváros elérhetetlenné válik az ország legkeletibb térségéből.

???? Az új menetrendben teljesen megszűnnek a Mátészalka-Nagykároly kishatárforgalmi személyvonatok, valamint a határt Nyírábránynál átlépő Debrecen-Nagyvárad vonatpár.

???? Több határ menti térséget érintő vasútvonalon, így a Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya és Mátészalka – Csenger vonalakon továbbra is használhatatlan marad a menetrend: ütemtelenül, véletlenszerű időpontokban jár majd napi két pár vonat.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a döntéshozók részéről továbbra sincs szándék a részben pont hiányos közlekedési kapcsolataik miatt súlyos társadalmi-gazdasági helyzetben lévő határmenti térségek vasúti kiszolgálásának fejlesztésére, sőt, apránként le is építik azt. Elkeserítő az is, hogy a tervezet szerint az egyik legnagyobb romániai magyarlakta régió, a határ menti Észak-Bihar és Szatmár, illetve az itteni jelentős magyar városok (Nagyvárad, Nagykároly, Érmihályfalva) vasúti kapcsolatai a szomszédos magyarországi városokkal lényegében megszűnnek.

Egyesületünk a közvetlen és kishatárforgalmi vonatok megszüntetése helyett azok megtartását és a határon átjáró vonatok sűrítését javasolja. Fontos lenne ezentúl a határellenőrzés idejének rövidítése is, hogy a jelenleg valóban versenyképtelen menetidők érdemben javulhassanak. Egyúttal arra biztatjuk a térségben élőket és a megszüntetésre ítélt vonatokat használókat, hogy a menetrend társadalmi egyeztetésén szólaljanak fel a menetrendi kínálatcsökkentés ellen.

A menetrendtervezet az alábbi linken véleményezhető: https://menetrend-tervezet.vpe.hu/