Menetrendi egyeztetés volt, eredmény nincs

Miután tavaly egyesületünk lebonyolította a következő évi vasúti menetrend társadalmi egyeztetését, idén ezt az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) elrendelésére a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) tette meg. A jövő évi vasúti menetrend tervezetét július első felében lehetett véleményezni, az eredményeket viszont három hónap után sem tették közzé.

A menetrendi egyeztetés mit sem ér nyilvános kiértékelés nélkül, ezért egyesületünk azt kéri a KTI-től, hogy hozza nyilvánosságra a menetrendi egyeztetés során beérkezett vélemények összesítését, és az ezek alapján készített kiértékelést, esetleges módosításokat az eredeti menetrend-tervekhez képest.

Óriási előrelépés volt az idei nyáron, hogy Magyarországon első alkalommal az utasok is véleményezhették a jövő évi menetrend-tervezetet. Bár az egyeztetésnek voltak gyengeségei például a nemzetközi összehasonlításban példátlanul rövid, kéthetes időszak, illetve az egyeztetés agyonhallgatása, így is előrelépést jelent a korábbi évek gyakorlatához képest. Azonban mindez semmit sem ér, ha a beérkezett észrevételek alapján nem készül egy nyilvános összegzés a tervezetről, az utasok igényeiről, és elmarad a kiértékelés, a szükséges beavatkozások megjelölése, a menetrend-tervezet módosítása. Miközben a KTI mindössze két hetet adott az utasoknak a véleményezésre, az eredményeket több hónapja nem tudja/ nem akarja nyilvánosságra hozni. Október közepén lassan már a kész menetrend nyilvánosságra hozatala lenne időszerű (nagyjából egy hónap múlva kéne törvény szerint nyilvánosságra hozni a jövő évi menetrendet). Több vonalnál a mai napig a „járványügyi”-nek csúfolt menetrend van érvényben, ezek sorsát a KTI egyeztetése sem jelölte ki egyértelműen. A helyzet lebegtetése azt a kevés maradék utast is elriaszthatja, aki napi 1-2 pár vonatnál meg megvolt ezeken a vonalakon.

A Közlekedő Tömeg ezért azt kéri, hogy a KTI hozza nyilvánosságra a nyári menetrendi egyeztetés eredményét, kiértékelését, és hogy milyen beavatkozásokat lát szükségesnek a jövő évi vasúti menetrend kapcsán! Ezzel kapcsolatban egy levelet is kiküldtünk az illetékes szervnek, amiben kérjük az eredmények publikussá tételét. Csak remélni tudjuk, hogy az egyeztetés lezárása óta eltelt több hónap alatt sikerült feldolgozni a beérkezett észrevételeket, és a véglegesen kihirdetésre kerülő menetrendbe beépítették a felmerült javaslatokból azokat, melyek megvalósíthatóak. 

Egyesületünk ezen cikk publikálásával párhuzamosan levelet küldött a Közlekedéstudományi Intézetnek is, amelyben érdeklődünk az eredmények felől.