Számos kezdeményezésünk megvalósult a vasúti menetrendben

Vasárnap életbe lép a 2022-2023-as menetrend Európa, és benne Magyarország vasúthálózatán. Az elmúlt években az egyesületünk által az utazóktól gyűjtött észrevételek, a területen dolgozó szakértőkkel folytatott egyeztetések, és saját tapasztalataink alapján számos javaslatot fogalmaztunk meg a közlekedésért felelős minisztérium és az állami vasúttársaságok felé. A tavalyi és az idei menetrendváltás, valamint az év közbeni módosítások alkalmával összességében számos kezdeményezésünk célt ért.

Több InterCity-vonalon az esti órákban plusz vonatok indulnak, a korábbinál egy-két órával tovább vehető igénybe a vasút. Az időben bővebb kínálat új potenciális utasokat szólít meg, ami által a változással nem érintett napközbeni vonatokon is több utasra lehet számítani hosszú távon. Bár a bevezetett változások léptéke a javaslatainkhoz képest visszafogottnak tekinthető, az irányt mindenképpen helyesnek tartjuk.

A Budapest környéki elővárosi vonalakon több esetben az esti órákban és hétvégén sűrűbben indulnak a vonatok. Valamint az év végi két ünnep közötti időszakban is a rendes munkanapi menetrendek érvényesek, a korábban hiányzó járatokat pótolták. Érezhetően javítja a vasút autózással szembeni vonzerejét, hogy este 7-8 órakor vagy hétvégén sem kell már egy órát várni két vonat között.

Az év során több mellékvonalon ugyan kis lépésekkel, de kedvező menetrendi fejlesztések léptek életbe. Nem utolsó sorban megszűntek a már a bevezetéskor is csak értelmetlen járatritkításként értelmezhető, járványügyinek nevezett menetrendek.

Büszkék vagyunk az életbe lépett fejlesztésekhez való hozzájárulásunkra, ugyanakkor sok még a további teendő. Ezúttal is bíztatjuk követőinket, helyi kezdeményezésekkel álljanak ki saját érdekeikért, mert előttünk is ismert, hogy a magyarországi vasúti közlekedés az elmúlt években végrehajtott pályafelújítások és járműbeszerzések ellenére ma több területen krízishelyzetben van.