Négy S50-es vonat maradt ki, pedig lett volna megoldás

Ma hajnalban és délelőtt irányonként két-két S50-es vonat nem közlekedett Budapest és Monor között műszaki hiba miatt. Ennek következtében sok utasnak kellett fél órát várnia a következő vonatra, miközben a MÁV-Startnak több lehetősége is lett volna rá, hogy erre ne kerüljön sor.

Az S50-es járat hétköznap 30 percenként közlekedik a Nyugati pályaudvar és Monor között. A forgalom lebonyolításához alapvetően 4 szerelvény is elég lenne: így a Nyugatiban 16, Monoron 15 perc lenne irányt váltani. Mivel azonban a vonalon gyakoriak a késések, egy ötödik szerelvény is közlekedik, hogy Monoron fél órával hosszabb idő jusson, mielőtt visszaindul Budapest felé. Ez azért előnyös, mert akkor is időben el tud indulni onnan a vonat Budapest felé, ha az érkező vonat 10-15 percnél többet késik. Ha pedig valamelyik jármű meghibásodik, különösebb gond nélkül mehetne tovább a forgalom eggyel kevesebb szerelvénnyel is. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a 100a vasútvonal forgalmához hasonló sűrűséggel közlekedő H5-ös hévek a Batthyány téren 3-5 perc alatt fordulnak meg, Németországban vagy Svájcban akár egy sok száz kilométert megtevő InterCity is irányt vált néhány perc alatt. Tehát a monori túlbiztosított, 45 perces állásidő a 44 perces Nyugati pályaudvar–Monor út után meglehetősen bőkezűnek tűnik.    

Ma azonban még ez a túlbiztosítás sem ért semmit. A menetrend szerint a Nyugatiból 5:08-kor induló vonat nem tudott elindulni a vezérlőkocsi műszaki hibája miatt. (A vezérlőkocsi egy olyan személykocsi, melynek az egyik végén vezetőfülke van, ahonnan vezérelhető a szerelvény másik végén található mozdony.) Ennek a szerelvénynek 5:52-re kellett volna Monorra érnie, majd onnan 6:37-kor visszaindulnia Budapestre. Ideális megoldás lett volna, hogy a – reggeli időszakban a munkába és iskolába igyekvők számára különösen fontos – fővárosi irányú járatot a Monorra 6:22-kor megérkezett következő szerelvény teljesítse, majd a hibás szerelvény javításáig úgy tartsák fenn a forgalmat, hogy Monoron 15 perc alatt fordulnak meg a vonatok. A MÁV-Start viszont inkább törölte a járatot. Tehát úgy tűnik, az volt a cél, hogy a szerelvények és a rajtuk szolgálatot teljesítő alkalmazottak munkarendje semmiképp ne térjen el a tervezettől, inkább az utasok maradjanak vonat nélkül. Közben pedig a szerelvény ott volt hajnalban Monoron, csak épp az a következő, a kimaradt vonat utáni indulásra várt.

Ugyanez történt néhány órával később is: a Nyugati pályaudvarról 10:08-kor elindult S50-es vonat Zugló megállóhelyen meghibásodott, nem közlekedett tovább, emiatt azt a járatot is lemondták, amelynek 11:37-kor kellett volna Monorról Budapestre indulnia, holott ismét szóba jöhetett volna az előbbi megoldás. A másik, a vonat törlésénél szintén kedvezőbb lehetőség lett volna a Nyugati pályaudvaron vagy a Szolnokon álló tartalék szerelvény bevetése, de erre sem került sor.

Tapasztalataink szerint rendszeresen előfordul, hogy műszaki hiba esetén a MÁV-Start meg sem próbálja pótolni az elővárosi vonatokat, mert az a prioritás, hogy ne kelljen megváltoztatni a szerelvények és a személyzet munkarendjét. Álláspontunk szerint felül kell vizsgálni a vasúti zavarhelyzetek kezelésének módját: az üzemi szempontok helyett az utasok érdekét kell elsődlegesnek tekinteni. A jelenlegi pandémiás helyzetben pedig különösen nem tartjuk elfogadhatónak, hogy két szerelvény utasait egy vonatra zsúfolják, illetve hogy a hidegben hosszú ideig kelljen várni a megállókban és az állomásokon.

Frissítés: megkaptuk a MÁV-Start válaszát az esettel kapcsolatban.

Az öt helyett négy szerelvénnyel történő dupla rövid forgás igen érzékeny a műszaki zavarokra, a kisebb késések összeadódása miatt az ütemes menetrend széteséséhez vezethet. Ennek elkerülése érdekében – amennyiben van tartalék szerelvény, – a lehető leghamarabb igyekszünk visszaállni az ötszerelvényes közlekedésre. Mindezt úgy kell megvalósítanunk, hogy ne okozzunk késéseket a vonalon, és a Nyugati pályaudvar technológiáját se borítsuk. Jelen esetben a leggyorsabban és leghatékonyabban ez a Nyugatiban történő szerelvénycserével volt megvalósítható. Amint tudomást szereztünk a jármű üzemképtelenségéről, a kollégák megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a szolgálatképtelen helyett a Nyugatiban lévő tartalék szerelvény álljon be.

Ha ezzel egy időben Monoron áttérünk rövid fordulásra, az azt eredményezi, hogy a Nyugati pályaudvaron eggyel több vágányra van szükség, mivel a beállított tartalék szerelvény és az érkező is fog egy vágányt. Ezt követően az öt szerelvénnyel való közlekedésre történő visszaállás megvalósul, de a monori rövid fordulás megmarad, cserébe a Nyugatiban a tervtől eltérően hosszan fordulunk, így folyamatosan fennáll a plusz vágányigény. A Nyugati pályaudvar átépítése miatt jelenleg ennek kivitelezésére nincs szabad vágánykapacitás.

Ha bármely okból nem áll rendelkezésre tartalékszerelvény a Nyugatiban, természetesen alkalmazzuk a monori rövid forgást, felvállalva annak zavarérzékenységét.

A 2745-ös számú vonat esetében a fent leírtakon túl a 2724-es késése is ellehetetlenítette volna az időben történő visszaindulást.