Kitartóan fejleszti vissza a szolgáltatás színvonalát a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu vasútvonalon a MÁV-csoport

A Hatvan és Somoskőújfalu közötti 81-es számú vasútvonal kálváriájával egyesületünk már többször foglalkozott. A kelet-nógrádi nemzetközi fővonal vesszőfutása nem ma kezdődött, évtizedek hanyagsága és koncepciótlansága ért be az elmúlt hónapokban, azonban az események az utóbbi egy évben felgyorsultak, a helyzet mára tarthatatlanná vált. Napi szinten maradnak ki járatok, ezzel a MÁV-csoport százak munkába járását lehetetleníti el, kockára téve több száz család megélhetését.

A vonalon 2006 óta közlekedő, klimatizált “Uzsgyi” motorvonatokat 2020 novemberében dízelmozdonyok és a budapesti elővárosból felszabadult öreg személykocsik váltották. Idén nyáron ezek is eltűntek a vonalról, a helyüket még elavultabb, kis befogadóképességű Bz motorvonatok váltották. Előre látható volt, hogy a Bz motorvonatok nem fognak megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani a nógrádi megyeszékhelyre vezető vonalon, azonban minden tiltakozás ellenére hamar az összes vonat ebből a típusból lett kiadva.

Eleinte a vonatok 3-4 kocsiból álltak, azonban a rossz műszaki színvonalú járművekkel ez a mértékű kocsikiadás már rövid távon is fenntarthatatlannak bizonyult. A szerelvények folyamatosan rövidülnek, így ma már általános a 2 kocsis (1 motor- és 1 pótkocsi) szerelvény, és nem ritka, hogy szóló motorvonat közlekedik a vonalon. A MÁV-Start minden ezirányú igyekezete ellenére sajnos még nem sikerült az összes utast leszoktatni a vonatról, így a két kocsi sokszor kevésnek bizonyul, az egyről nem is beszélve. Mindezzel együtt egyre gyakoribbak a kimaradó járatok, november elején volt olyan nap, hogy 5 járat nem közlekedett le a vonalon. A kimaradó vonatokat sokszor nem is pótolják buszokkal, ilyenkor a következő vonattal utazást javasolják az utasoknak. Olyanra is volt példa, hogy munkanap reggel, egy kimaradó járat után egy szóló Bz-motor kocsi közlekedett a vonalon, így 2 járat utasainak egyetlen egy szóló motorkocsiban kellett (volna) összezsúfolódniuk.

A problémával kapcsolatban a helyiek többször kifejezték elégedetlenségüket. Két petíció is napvilágot látott. Az egyik a romokban heverő 81-es pálya felújítása érdekében indult (https://szabad.ahang.hu/petitions/a-81-es-vasutvonal-fejleszteseert), a másik pedig műszakilag megfelelő állapotban lévő, megbízhatóbb vonatok beszerzését kéri az illetékesektől (https://szabad.ahang.hu/petitions/normalis-vonatokat-a-hatvan-somoskoujfalu-vonalra). Az utasösszefogást és a fejlesztések iránti igényt jól mutatja a több ezer aláírás, ami eddig összegyűlt.

A MÁV-Start ezen civil megkeresésekre adott válaszai alapján a probléma megoldását a Bz-motorvonatok „felújításában” látja, ami azonban valójában csak egy újrakárpitozást és újrafestést jelent.

A vonatok motorjához nem nyúlnak, így várhatóan ugyanolyan gyakran fognak lerobbanni, mint a „felújítás” (átfestés) előtt. A vonatokba nem kerül klíma sem, de még az ablakok nyitható részének mérete sem növekszik, így nyáron ugyanolyan meleg, rossz komfortú vonatok fognak közlekedni az úgynevezett felújítás után, mint előtte, vagyis ez semmilyen szempontból nem megoldás. A MÁV-Start ezentúl cinikus válaszában azt ajánlja a Budapestre utazóknak, hogy a vasút helyett inkább menjenek busszal (részletek a Völgyváros posztjában: https://www.facebook.com/volgyvaros/photos/a.113620507155991/398621865322519/ ).

A balkáni állapotokat látva ugyan a helyi politika mozgásba lendült, és ígéretet tettek arra, hogy majd 2022 januárjában nyilvánosságra hoznak egy tervet, hogy majd később hogyan fejlesszék a 81-es vasútvonalat. Bár fontosnak tartjuk a hosszú távú fejlesztési stratégia kidolgozását, véleményünk szerint ez már kevés, azonnali cselekvésre, és ennek kommunikálására van szükség. Aki minden reggel úgy megy ki a vasútállomásra, hogy nem lehet biztos benne, hogy aznap jön-e a vonat, annak édeskevés, hogy majd két hónap múlva megmondják, hogy egy nagyon sokára esedékes időpontban esetleg csinálnak valamit. Több száz ember nem fog (jó esetben csak) 4-6 évig úgy iskolába, dolgozni, orvoshoz stb. járni, hogy nem tudhatják, adott napon beérnek-e időben, vagy haza tudnak-e jutni. További borúlátásra ad okot, hogy a parlamenti választások környékén mindig előkerülnek a vasútvonal fejlesztésére vonatkozó ígéretek és tervek, eddig azonban ezekből nem lett soha semmi, így a helyi utasok joggal élnek a gyanúperrel, hogy az esetleg 2022 januárjában bejelentett fejlesztési tervek is a feledés homályába merülnek 2022 áprilisa után.

Ezen okok miatt azonnali cselekvésre van szükség a MÁV-csoport részéről: Első körben legalább néhány, a vonalon korábban közlekedő, orosz „Uzsgyi” motorvonat vonalra helyezése lenne célszerű. Ezen vonatok közül elég sok áll üzemképtelenül, néhány egység feltámasztásával úgy lehetne megoldani a problémát, hogy ahhoz más vonalakról sem kell elvenni az ott közlekedő példányokat. A mozdonyos vonatok elvételének oka a somoskőújfalui zajprobléma volt, legalább 1-2 olyan szerelvény kiadható lenne mozdonyos vonatból, melyek nem éjszakáznak Somoskőújfaluban, ezzel a zajszennyezés nagyjából megszűnne este 10 és reggel 6 óra között. Ezzel a két intézkedéssel már kiválthatóak lennének az utasok nem megelégedésére közlekedő Bz-motorvonatok a vonalon. Azonban ez is csak átmeneti megoldás lehet, a MÁV-Start dízel-járműállománya nagyrészt katasztrofális állapotban van, így azonnal meg kell kezdeni az előkészületeket új, vagy használt, de jó állapotú, a villamosítatlan vonalakon is közlekedni képes vonatok beszerzésére. A hibrid motorvonat-tender lefújása óta eltelt egy évben semmilyen elképzelés nem látott napvilágot a dízeles vonalak jövőjével kapcsolatban, márpedig még 2050-ig sem tervezik villamosítani az összes ilyen vonalat. Addig is az embereknek valahogy munkába, iskolába, orvoshoz kell járniuk kelet-Nógrádban is. Miért ne tehetnék ezt a legkörnyezetkímélőbb és legbiztonságosabb módon, vasúttal?

Ezért is kérjük a MÁV-Startot és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a 81-es vonal utasainak érdekében azonnal intézkedjenek a tarthatatlan állapotok mielőbbi megszüntetése érdekében!

Korábbi írásunk a vasútvonal problémáiról és a lehetséges megoldásokról: https://www.kozlekedotomeg.hu/vasut/aldatlan-allapotok-a-salgotarjani-vasutvonalon/