Egyeztetés a 2022-es vasúti menetrendről

Megtörtént, amiért sokan régóta küzdöttünk: idén először kerül sor Magyarországon társadalmi egyeztetésre a következő évi vasúti menetrend kapcsán! Más szervezetek mellett egyesületünk is számtalanszor szólalt fel ezért, tavaly pedig a Magyar Közlekedési Klubbal közösen saját egyeztetést is hirdettünk egy kiszivárgott menetrendi tervezet segítségével. Idén viszont erre már nincs szükség: az illetékes minisztérium maga döntött a tervek közzétételéről, a KTI honlapján pedig bárki véleményezheti is azokat.

Persze azért nem indul tökéletesen az utasok efféle bevonása: az ideálishoz képest kissé későn, és nagyon rövid ideig, mindössze 2 héten át várják az észrevételeket. A fő probléma azonban az, hogy alig tartalmaz érdemi újdonságokat a közzétett terv: csupán Északnyugat-Magyarországon történnének érdemi változások. Pedig számos vonalon lenne szükség komoly fejlesztésekre, például az üzemidő esti bővítésére, ütemes közlekedés bevezetésére vagy épp az értelmetlen „járványügyi menetrendek” eltörlésére.

Ezért is biztatunk arra mindenkit, hogy bátran írja meg, milyen változásokat látna szívesen – hamarosan mi is jelentkezünk majd néhány javaslattal a lényegesebb vonalakat illetően. Fontos, hogy ebben a két hétben minél többen hallassuk a hangunkat, és a döntéshozók lássák: van értelme az utasokat partnerként kezelni, és igenis értékes a sok visszajelzés, amit ti mindannyian nyújtani tudtok. Ezért is kérjük, hogy a véleményetek beküldése mellett terjesszétek az egyeztetés hírét: osszátok meg azt ismerőseitekkel, utastársaitokkal, valamint helyi csoportokban!

A tervezet és a egyeztető felület a következő linken érhető el: www.kti.hu/menetrend-tervezet/