Bővítették az interregionális vasúti kapcsolatokat a Dunántúlon

Tavaly nyáron online egyeztetést szerveztünk a vasúti menetrenddel kapcsolatban, ekkor számos követőnk tett javaslatot különböző interregionális járatok indítására. Ezeket továbbítottuk az illetékes szervezeteknek, amelyek úgy tűnik, a kérések egy részét figyelembe vették: április 11-től a Dunántúlon egy viszonylat útvonalát meghosszabbították, egynek pedig sűrítették a közlekedését.

Pécs és Szombathely között korábban 4 óránként jártak a közvetlen személyvonatok, mostantól azonban már 2 óránként lehet átszállás nélkül utazni a Pannónia InterRégió nevű vonatokkal. Emellett a menetidő a pálya adottságainak jobb kihasználásával 20-25 perccel csökkent. Üröm az örömben, hogy a vonatok a nap folyamán a Gyékényes-Szombathely szakaszon négyféle különböző megállási renddel és menetidővel közlekednek, amely nehezen jegyezhető meg, így még a rendszeres utasoknak is sokat kell böngészniük a menetrendet. Ezt a problémát minél hamarabb orvosolni kell: átlátható, ütemes közlekedési rendre van szükség egész nap.

A Baja-Sárbogárd járatokat Gemenc InterRégió néven meghosszabbították Székesfehérvárig, így ebben a vasút által korábban ki nem szolgált irányban kedvező, kétóránkénti kapcsolat jött létre, továbbá pótolták az ütemes menetrendből eddig hiányzó vonatot. A Győr és Kaposvár közötti Helikon InterRégiók közül egy vonat útvonalát meghosszabbították Pécsig, színvonalas balatoni kapcsolatot adva a baranyai megyeszékhelynek.

További pozitív fejlemény, hogy

  • Győr-Veszprém között másfélszer annyi vonat közlekedik, mint korábban;
  • a Miskolc-Ózd vasútvonalon a decemberben érthetetlen módon megszüntetett megállók egy részét visszaállították (ugyanakkor a térség közösségi közlekedési kiszolgálása továbbra is hiányos);
  • Budapest-Békéscsaba, valamint Miskolc-Szerencs között az InterCity-kre már nem kell pótjegyet venni.

Úgy gondoljuk, a regionális vasútvonalakat a menetidő csökkentésével, új átszállásmentes kapcsolatok létrehozásával, megfelelő csatlakozások biztosításával, korszerű járművekkel, és könnyen megjegyezhető, sűrű ütemes menetrend bevezetésével kell fejleszteni. A vasárnap bevezetett fejlesztések költsége minimális, miközben jelentősen növelik a vasúti szolgáltatás színvonalát, versenyképességét. Bízunk benne, hogy az ITM és a MÁV-Start döntéshozói további javaslatainkat is figyelembe veszik, és rövid időn belül közvetlen vonatokat indítanak az alábbi viszonylatokon is:

  • Győr–Komárom–Székesfehérvár (a Gemenc IR meghosszabbításával),
  • Pápa–Csorna–Hegyeshalom–Bruck an der Leitha,
  • Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Kiskunhalas–Baja–Dombóvár–Kaposvár,
  • Debrecen–Füzesabony–Eger-Felnémet–Szilvásvárad.

Ábra: MÁV

Fontosnak tartjuk, hogy az ITM és a MÁV-Start rendelkezzen végrehajtható koncepcióval, tiszta jövőképpel a regionális vasútvonalakkal kapcsolatban. Több vasútvonalon továbbra is a bezárással szinte egyenértékű napi 1 pár vonatos alibimenetrend van érvényben, de az a számtalan vonal sincs sokkal jobb helyzetben, ahol irányonként napi 2-3 vonat közlekedik. A regionális vasútvonalakon az úgynevezett “járványügyi menetrend” azonnali eltörlése elengedhetetlen, legalább kétórás ütemes menetrendet kell bevezetni és jó állapotú használt motorvonatokat kell mielőbb beszerezni az elavult járműpark cseréje érdekében.

A regionális vasútvonalak fejlesztési lehetőségeiről itt írtunk bővebben
Korábbi javaslatunk a regionális vasútvonalak járműparkjának megújítására
A MÁV közleménye a menetrendváltozásról