Újabb átnevezés Budapesten

Ferencváros vasútállomás – Málenkij Robot emlékhely, Szent Gellért tér – Műegyetem M, Semmelweis Klinikák M… És a lista nem ér véget. Információink szerint január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét: az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd. Egyesületünk ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle.

Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos játszótérré alakult. Mint azt a posztunk elején lévő felsorolás is mutatja, sorra jelennek meg különböző átnevezések, hozzátoldások, kezelhetetlenül hosszú megállónevek, miközben ezektől egyáltalán nem lesz egyszerűbb a tájékozódás. Joggal merül fel a kérdés: milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul?

Egyesületünk szerint kifejezetten zavaró, hogy (sokszor pusztán politikai indíttatásból) évente többször, több csomópont neve is megváltozik. Kétségtelenül vannak szerencsétlen megállónevek, csomóponti elnevezések, amiket össze kellene gyűjteni, és egy csomagban megváltoztatni. Viszont amikor az is fél évbe telik, hogy a városban lévő térképek utólagosan lekövessék az M3 metrópótlás következő fázisát, ezek a zavaró, ad-hoc átnevezések pazarlóak és indokolatlan többletmunkát rónak az egyébként is leterhelt közlekedési dolgozókra.

Éppen ezért kérjük a Főváros új vezetését: az eddigi rossz gyakorlat folytatása helyett inkább készítsenek egy átfogó koncepciót a budapesti megállónevek jövőbeli egységesítéséről, esetleges módosításáról.

Képek