Visszafejlődtek a BKK-automaták

Az elmúlt időszakban módosult a BKK-jegyautomaták szoftvere. Szomorúan tapasztaltuk ugyanakkor, hogy ez a módosítás inkább visszafejlődés, mint fejlesztés. Az új szoftvert látszólag senki sem ellenőrizte, mielőtt kikerült a gépekre: számos elgépelés, fordítási hiba, elavult információ és igénytelen megoldás fogadja a jegyautomatákat használó belföldi és külföldi ügyfeleket.
Az egyik legmegdöbbentőbb funkcióvesztésnek az idegen nyelvek drasztikus csökkentését tartjuk. Az automatákon korábban a magyar mellett 8 idegen nyelv volt elérhető (angol, német, francia, kínai, szlovák, román, spanyol és orosz). Ez a szám most kettőre csökkent, csak az angol és a német opció maradt. Azért is érthetetlen ez a lépés, mert a fordításokat már évekkel ezelőtt elkészítették, így ez extra költséget nem jelent. A jegyautomaták szövegei (gombok, információk) pedig nem frissülnek annyira gyakran és olyan nagy mértékben, hogy az eseti új fordításokat ne lehessen megoldani, akár csak egy Google-fordítással, vagy idegen nyelvet beszélő BKK-munkatársak bevonásával, hogy csak az ingyenes lehetőségeket említsük.
Emellett a szoftver hemzseg a kisebb-nagyobb hibáktól, melyek jelentős része nemtörődömségből fakadhat: előkerült a 2014 előtti HÉV-logó, több gomb feliratát elgépelték, némely fordítás értelmetlen, angolul több gomb neve pontatlan, az ügyfelek pedig inaktív gombokkal, helyesírási hibákkal és elavult információs szövegekkel találkozhatnak. A látványosabb hibákat posztunkban láthatjátok.
Véleményünk szerint ez az igénytelenség negatívan befolyásolja a BKK megítélését, különös tekintettel arra, hogy a jegyautomaták az egyik első csatornának számítanak, amin keresztül egy új ügyfél a BKK-val kapcsolatba kerül és kialakul benne a szolgáltatóról alkotott kép.
Egyesületünk levélben fordult dr. Walter Katalinhoz. A BKK vezérigazgatójához eljuttattuk a hibajelenségek részletes dokumentációját és kértük, intézkedjen azok javíttatásáról, valamint a szoftver teljes körű átvizsgálásáról, melyhez Egyesületünk is felajánlja segítségét.