Tovább nyirbálja az ügyfelek kiszolgálását a BKK

A jegyautomaták leszerelése után újabb ügyfélellenes intézkedéseket vezet be a BKK, ráadásul mindezekről egyáltalán nem, vagy elégtelenül tájékoztatják a nyilvánosságot. Március 31-én pénteken mindenféle előzetes indoklás nélkül végleg bezárták a központi ügyfélszolgálatukat a Rumbach Sebestyén utcában, derült ki a 30-ai szűkszavú közleményükből. Az már önmagában is érdekes, hogy központi ügyfélszolgálat nélkül marad a főváros közlekedésszervezője, de a helyzetet tovább rontja, hogy ez az iroda volt az egyetlen helyszíne számos ügytípus elintézésének: csak itt lehetett intézni például teherforgalmi ügyeket, de a BKK-automatákkal kapcsolatos készpénz-visszatérítésekre is egyedül itt volt lehetőség.

A BKK a bezárt ügyfélszolgálat kizárólagos funkcióinak többségét nem a több metróvonal által kiszolgált, központi helyen lévő Deák Ferenc téri ügyfélközpontba helyezi át, hanem a város szélére, Kelenföldre küldi ezután az ügyfeleket. A kelenföldi ügyfélszolgálat sem ússza meg a szolgáltatások leépítését: itt a MÁV-START termékek értékesítése szűnt meg április 1-én, szintén bármiféle előzetes indoklás és tájékoztatás nélkül, tovább rombolva az integrált városi közszolgáltatásokat. A BKK a telefonos ügyfélszolgálat üzemidejét is titokban visszavágta: a közel 15 éve (tehát már a BKV-s idők óta!) 0-24 elérhető telefonos ügyfélszolgálat már csak 6 és 24 óra között él, így akinek az éjszakai hálózat vagy a MOL Bubi közbringarendszer éjszakai használata során lenne rájuk szüksége, az így járt.

A kielégítő előzetes tájékoztatás és indoklás nélküli visszafejlesztések és bezárások a közlekedéstörténet legsötétebb időszakait idézik. Érthetetlen, hogy egy nyitott és átlátható városkormányzást hirdető fővárosi vezetés alatt hogyan történhetnek meg ilyen intézkedések, ráadásul a Főváros saját cége több esetben titokban megy szembe a városvezetés által megfogalmazott célokkal: sem a telefonos ügyfélszolgálat leépítésével, sem a MÁV-START termékek kivezetésével kapcsolatban nem tájékoztatták a nyilvánosságot, a központi ügyfélszolgálat megszüntetéséről pedig a bezárás előtt egy nappal adtak ki egy bármiféle adatot vagy indoklást nélkülöző közleményt.

A Közlekedő Tömeg Egyesület határozottan elítéli ezeket az ügyfélellenes lépéseket, amik a szolgáltatási színvonal egyértelmű csökkenését hozzák magukkal. A jó minőségű közösségi közlekedés az élhető város kulcsa, így felszólítjuk a Fővárost, hogy ne csak szavak szintjén legyen zöld és nyitott: vonják vissza ezeket az intézkedéseket, biztosítsák a közlekedők kielégítő tájékoztatását és tegyenek meg mindent a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának megőrzéséért.

A BKV 2008-as sajtóközleménye a 0-24 telefonos ügyfélszolgálat bevezetéséről: Call Center: A mai naptól telefonos ügyintézés, éjjel-nappal – Gyorsabban, könnyebben, hatékonyabban,

A BKK közleménye a központi ügyfélszolgálat bezárásáról: Áprilistól több ügyet lehet intézni a BKK Deák Ferenc tér és Kelenföld ügyfélközpontjaiban

UPDATE

Bejegyzésünk megjelenése után megérkezett a BKK reakciója, amit alább változtatás nélkül közlünk. Válaszukban nem reagáltak érdemben az általunk felvetett problémákra, nevezetesen: miért Kelenföldre kerül a Rumbach ügyfélszolgálat speciális funkcióinak jó része, miért vezetik ki a MÁV-START termékeket Kelenföldön, miért csökkent a telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége, miért nem tájékoztatták ezekről a nyilvánosságot?Megállapították viszont, hogy a normál tarifával hívható telefonos ügyfélszolgálat éjszaki működése „nem rentábilis”, ugyanakkor hogy mi számít jövedelmezőnek egy alapvetően veszteséges közszolgáltatásnál, az rejtély. Megtudtuk azt is, hogy ezzel párhuzamosan bővítették a nappali ügyfélszolgálati kapacitást, így költségcsökkentésről aligha lehet szó.

A poszt illusztrációja: Mohos Márton / 24.hu fényképe