Pozitív fejlemény: nehezebb dolga lett a bérlettolvajoknak

Mint az sokak által ismeretes, a BKK jegyautomatáinál üzletszerűen károsítják meg az utasokat erre szakosodott tolvajok, akik a termékkiadó-nyílás leragasztásával jutnak hozzá a megvásárolt jegyekhez, bérletekhez. Az így megszerzett bérleteket a BKK Ügyfélközpontjaiban (minimális kezelési költség ellenében) könnyedén készpénzre tudták váltani, mivel a szabályozás szerint ehhez nem kérték a bérlethez társított igazolványt, holott ezzel nyilvánvalóan csak az eredeti tulajdonos rendelkezett. Ezzel a jelenséggel egyesületünk is számtalan alkalommal foglalkozott már Facebook-posztokban, interjúkban, valamint a BKK-nak írt levelekben.

Örömteli hír, hogy a jegyek és bérletek visszaváltása tekintetében végül az általunk is javasolt irányba változott a BKK Üzletszabályzata. A korábbi szabályozáshoz képest többek között az alábbi változtatásokat vezették be:

• bérlet visszaváltásakor be kell mutatni a hozzá társított igazolványt
• ha a bérletet bankkártyával vásárolták, a fizetéskor használt bankszámlára utalják vissza a pénzt
• a bérletre írt igazolványszámon maximum 3 karaktert lehet javítani, azt teljesen kicserélni csak az eredeti vásárló másik igazolványának azonosítójára lehet

Üdvözöljük az Üzletszabályzat ezen módosításait, bár az automaták problémái ezzel még nem oldódtak meg. Sajnos továbbra sem megoldott a termékkiadó-nyílás védelme, az így ellopott jegyeket, bérleteket a tolvajok maguk próbálják ismételten eladni. Az érmekiadó-nyílás védelme sem teljes körú, az továbbra is ugyancsak leragasztható, a korábban beépített biztonsági szenzor pedig a megfelelő technikával kijátszható.

Fontos lépés volt tehát a szabályozás módosítása, de hiba lenne hátradőlni, így egyesületünk továbbra is arra sürgeti a BKK-t és a gépeket üzemeltető T-Systems-t, hogy minél hamarabb találjanak megoldást ezekre az évek óta húzódó problémákra, hogy a budapesti utasok végre valóban biztonságosan vásárolhassanak jegyet, bérletet.

A képen a ragasztás eltávolításának eredménye látható. (Fotó: Kenyeres Barbara)

Korábbi posztjaink a témában:

Félmegoldás a biztonsági ajtó – továbbra is lopják az utasok pénzét a BKK automatáiból

9250 forint: ennyit tesznek zsebre a tolvajok, akik a kiadónyílás leragasztásával ellopják, majd visszaváltják a fizető utasok bérletét a BKK jegyautomatáiból – erről készített egyesületünkkel riportot a TV2.

A BKK Üzletszabályzata.