A lezárás idejére ajánlott kerülőutat is lezárta a BKK

És ha ez önmagában nem lenne elég baj, megint jóval hosszabbra nyúlik a munka, mint indokolható lenne, és a tájékoztatás is elégtelen.  

Budapesten a XII. kerület központját a belvárossal összekötő 105-ös busz a Lánchíd lezárása miatt kerülőúton, hosszabb menetidővel jár. Alternatíva lehetne az érintett utasoknak az 59-es villamos használata. E tényt a BKK-nál is felismerték, hiszen a hídfelújítás alatti forgalmi renddel kapcsolatos társadalmi egyeztetésen a térségbe tartó utasoknak az 59-es villamost ajánlották. Azonban úgy tűnik, saját javaslatukról néhány hónap alatt megfeledkeztek: 200 méter vágány felújítása miatt június 16-tól augusztus 9-ig a villamos sem jár. 

Az időzítés teljesen elfogadhatatlan: a különböző lezárások alatt a kötöttpályás közösségi közlekedés kínálná a legkedvezőbb eljutási lehetőségeket a városban, ha ezek a járatok megbízhatóan közlekednének, és helyettük nem torlódásoknak kitett pótlóbuszok járnának. 

Ráadásul a vágányok átépítése itt előregyártott elemek használatával történik, emiatt a helyszíni munkavégzés meglehetősen gyorsan haladhat. Az elmúlt években azonos technológiával végzett felújítások tapasztalatai alapján a szóban forgó munka kivitelezési ideje legfeljebb 3 hét. A kivitelező vállalkozók kényelmes időbeosztása tehát ezúttal is prioritást élvezett a város lakóinak érdekeivel szemben. 

Egy ilyen rövid pályaszakaszon majdnem két hónapot szöszmötölni, ezzel utasok ezreinek indokolatlan mértékű kényelmetlenséget és menetidő-növekedést okozva súlyos felelőtlenség, és több más hasonlóan elhibázott projekhez hasonlóan – mint az M3-as metró felújítása, a H7-es hév vagy a Nyugati pályaudvar indokolatlan lezárása – szintén hozzájárul a Budapest élhetőségét nagyban romboló tömeges autóforgalomhoz.

Szintén hanyagság a BKK részéről, hogy a változásról mindössze két nappal a lezárást megelőzően adtak tájékoztatást, mely több bekezdéses folyószöveg volt térképes illusztráció nélkül.

Álláspontunk szerint a Nagyenyed utcai vágányok felújítását a Lánchíd lezárása előtt kellett volna elvégezni, vagy megvárni vele a hídfelújítás végét. Mivel a pályaszakasz bontása megkezdődött, ez már nem opció, ezért most azt várjuk a BKV-tól és a BKK-tól, azonnal intézkedjenek a munka felgyorsításáról, és az 59-es villamos legkésőbb július közepétől ismét közlekedjen teljes vonalon.